петак, 16. март 2012.

Лешник - време је за орезивање леске

Резидбом леске се регулише родност, односно равнотежа између вегетативног и генеративног пораста. За оцењивање виталности и родности леске треба имати на уму да је она хелиофит, односно да светлост има веома велики значај за њену родност. Највише се цветних пупољака формира на најбоље осветљеним деловима биљке, односно на периферији и врховима круне. Због свега тога је неопходно проређивати круну  и посебно њен унутрашњи део.
Резидбу би требало редовно проводити сваке године јер се тако постиже и боља оплодња и бољи принос.

    


Уколико се не изврши орезивање леске сваке године, онда је треба орезати обавезно сваке друге или треће године. Многи тврде да је треба орезивати у јесен када спадне лист, међутим ми је орезујемо искључиво у марту месецу (када су се већ развили женски цветови) и када се може видети које су гранчице родне.
У току орезивања, ми уклањамо све једногодишње изданке који су се појавили око садница и углавном највише проређујемо унутрашњи део леске.
Након завршеног орезивања, обавезно је прскање леске.

Начин орезивања леске са једног предавања у Ужицу

Ми још увек немамо искустава око резидби у циљу подмлађивања које се изводи од десете до дванаесте године, постепено у току три до четири године, али на основу доступних летература то би требало урадити скраћивањем грана на око 50 до 60 цм од површине земље.
За разлику од леске жбунастог облика, која је на нашој плантажи, резидба леске стаблашице је минимална и састоји се од проређивања круне и усмеравања раста скелетних грана.

1 коментар: