уторак, 3. април 2012.

Особине леске - Корен

Као и друге врсте воћака, и леска се развија у два система - подземни део - корен и надземни део кога чине стабло, круна, гране, пупољци, лист, цвет, плод и семе.
Репродуктивни органи су цветни пупољци, цвет, плод и семе а све остало су вегетативни органи.

Корен - је намењен за снабдевање надземних делова водом и минералним материјама. Минералне материје и вода се узимају из земљишта путем коренових длачица.
Генеративни корен леске је значајан за производњу подлога од мечје леске на којима се калеме сорте леске и гаје као стаблашице.
Корен леске служи и за вегетативно размножавање путем изданака.

Корен леске
На вегетативном корену се налазе чворови са адекватним пупољцима из којих избијају изданци. Корен вегетативно размножене леске је врло разгранат па самим тим максимално користи воду и хранљиве материје те тако добро подноси сушу. Корен се налази на дубини од 20 до 40 цм и око 130 цм у круг од стабла.


Леска која се вегетативно размножава има особину формирања великог броја изданака који се морају редовно уклањати. Корен леске живи у заједници са гљивама па је неретко чути да се врши "заражавање" корена леске неком врстом гљиве (превасходно тартуфа) ради бољег - бржег раста а и омогућава да леска раније пророди.


Нема коментара:

Постави коментар