уторак, 28. фебруар 2012.

Врсте лешника

Важније врсте лешника су:

  • Corylus avellana.L - обична (европска) леска
  • Corylus colurna.L  - мечја леска (див лешник)
  • Corylus pontica /C/Koch - кавкаска (понтиска) леска
  • Corylus maxima Mill. - ламбертова (македонска) леска

Обична (европска) леска

Ова леска има веома развијен жбун, велики број грана и гранчица и расте у висину до 4-5 метара. Ресе су груписане по 2-4 у групи и дугачке око 5-7 цм. Женски цветови по изгледу личе на вегетативне пупољке.
Плодови се разликују по облику, од пљоснато округластих до јајастих са равним или шпицастим врхом. Плод је ситан (2-3 грама).

Мечја леска (див лешник)

Врло је бујна, лишће јој је маљаво и у облику срца а стабло достиже висину до 12-25 метара. Њено стабло је веома декоративно и налази се у многим парковима и највише се користи као подлога за гајење племенитих сорти леске (калемљење).
Плодови су ситни, оштро заобљени и имају дебелу и тврду љуску. Омотач плода је рецкав и покрива око две трећине плода.

Кавкаска (понтиска) леска 

Њено стабло је средње високо, до 4,5 метара а лист је округласто срцолик са жлездама. Плодови су груписани по 6-8 комада, крупни су и углавном округласти. Омотач потпуно обухвата плод а у фази зрелости плодови отпадају заједно са омотачем.

Ламбертова (македонска) леска

Ова леска може да расте као жбун или стабло у висину до 3-10 метара. Мушки цветови су затупасти, плодови груписани по 3-12 комада и најчешће су дугуљастог облика. Омотач потпуно покрива плод и три пута је дужи од њега.

На нашој плантажи су засађене одређене сорте обичне (европске) леске, а више детаља погледајте на сајту www.plantazalesnika.rs

Нема коментара:

Постави коментар