четвртак, 16. фебруар 2012.

Опште о лешнику

Лешник спада у језграсту воћну врсту, заједно са орахом, бадемом и кестеном.
Језгра лешника је богата беланчевинама, шећером, минералним материјама, витаминима, ароматичним и другим материјама. Од језгра се добија лешниково брашно, маслац, уље и млеко. Језгра лешника се највише употребљава у кондиторској индустрији за производњу кремова, чоколада и других слаткиша. Плод леске се такође користи и у медицини за лечење крвног притиска, кашља, анемије и других болести.


Леска има жиличаст корен па се успешно користи за везивање еродираног земљишта. Само гајење леске није компликовано јер није подложна нападима великог броја штеточина и болести. Леска је изузетно дуговечна биљка, која по неким подацима може живети и преко 100 година а економична исплативост иде и до 40 година.

Нема коментара:

Постави коментар