субота, 9. фебруар 2013.

Особине леске - пупољци


Пупољци леске су млади и још увек неразвијени врхови изданака. Пупољци могу бити:

  • вегетативни
  • цветни
  • мешовити
Вегетативни пупољци - у њих спадају дрвени, лисни, спавајући и адвентивни пупољци. Зимски пупољци који су најчешћи вегетативни пупољци, настају испод листова у току пролећа и лета. Уколико се развију у пролеће следеће године из њих се формирају младари и листови. Спавајући пупољци су они који су прекривени кором, они су вишегодишњи и живе колико и сама биљка. Адвентивни пупољци су најситнији, формирају се изван вегетационе купе а налазе се и на корену где се из њих развијају изданци.

Цветни пупољци - су прекривени заштитним листићима у облику љуспи. Они формирају ресе, односно то је мушки цвет. Ови пупољци обично почињу са формирањем у првој половини јуна а у септембру наступа мировање.

Мешовити пупољци - се налазе дуж летораста и на њиховом врху. Њихово формирање почиње у јуну и јулу месецу. Наредне године се из ових пупољака развијају младари са листовима и женским цветовима..Пупољци се састоје из окца и суочица. На оном месту где настаје пупољак, младар је задебљао. То задебљање се зове коленце или зглоб. Што је краћи размак између зглобова, то има више пупољака и такве сорте су родније.
Пупољци леске су углавном округласти и шиљасти, зеленкасте или смеђе боје. Најбоље развијени пупољци се углавном налазе у основном делу гранчице. Оне гранчице које су настале из вршних пупољака врло брзо одумиру.

Нема коментара:

Постави коментар