Сорте леске

Избор сорти леске за гајење је од изузетног значаја без обзира да ли се избор врши за плантажне засаде или за гајење на окућници.
Постоје више класификација сорти леске а ми ћемо овде навести две групе и то:
 • сорте округластог плода и
 • сорте дугуљастог плода
плод леске Романа
плод леске
У сорте округластог плода спадају: 
 • Tonda Gentile Romana - Римски укусни
 • Tonda Gentile delle Langhe 
 • Tonda di Giffoni
 • Hallesche Riesen - Халски џин
 • Negret 
 • Barcelona Castanera - Барселона
 • Mortarella
 • Tonda Bianca - Округли бели
 • Royal
 • Merveille de Bollwiller - Болвилерово чудо
 • Ennis
 • Ludolf
 • A fruto groso
 • Imperial di Trebizonda - Требизонда
 • Rodni Kutard
 • Furfulak
 • Ada-Baba
 • Crveni Lambert
У сорте дугуљастог плода спадају:
полод леске Мортарела
 • Lunga di Spagna - дуги шпански
 • Cosford
 • Lambertov beli
 • Sivri
 • Daviana
 • Istarski dugi
 • Mogul
 • San Giovani
 • Multi Florum
 • Tonda Rossa
Сорте округластог плода

Tonda Gentile Romana - Ово је италијанска сорта велике бујности, жбунастог облика али расте усправно па се може гајити и као стаблашица јер формира мало изданака. Добро подноси хладноће па се може гајити и у хладнијим континенталним областима.
Цветање је средње позно, добар је опрашивач за већину сорти (њу добро опрашују Cosford, Daviana, Mortarella и други). Сазрева крајем августа месеца. Расте у гроздовима, у просеку 3,2 плода, средње крупноће (око 2,8 г). Омотач је дужи од плода, љуска је танка, кестењасто пругаста. Језгра је веома квалитетна а радман је око 45%.

Tonda Gentile delle Langhe - Италијанска сорта, постала од леске Corylus avellana. Жбун је средње бујности, даје доста изданака и рано цвета. Рано реса тако да се ресање и зрење женских гаметофита никада не подудара те је изражена протагинија. Због свега тога јој је потребан опрашивач, углавном Cosford, Халски џин и Negret а због слабе клијавости полена она сама је лош опрашивач. Сазрева рано у августу месецу.
Плодови су округласти са заоштреним врхом, у грозду их има 2-3 и ситни су, масе у просеку око 2,5 г. Омотач плода је колики и плод па плодови лако испадају из њега, љуска је танка али тврда. Радман језгре је око 58%.


Tonda di Giffoni - Италијанска сорта која потиче са Сицилије. Стабло јој је средње развијено (од широке до усправне крошње - жбуна) и није бујно. Осетљива је на касне пролећне мразеве. Одликује се добром родношћу и одличним квалитетом плодова. Рано реса, а добро је опрашују барселона, округли бели и други.
Плод је округластог облика, средње крупан, масе око 2,5 г, у грозду их има у просеку 2-3. Округласти омотач је дужи од плода, али када сазри плод лако испада из њега. Љуска је средње танка обојена кестењастим пругама. Радман језгре је око 46%.

 Hallesche Reisen - Халски џин је пореклом из Немачке а по некима и из Холандије. Стабло је бујно и веома родно и високо. Отпорна је на ниске зимске температуре због чега се може гајити и у областима са хладнијом климом. И мушки и женски цветови цветају касно крајем јануара месеца. Има изражену протандрију и богат је поленом. За њега су добри опрашивачи Cosford и дуги шпански. Сазрева крајем августа или почетком септембра. 
Плод је веома крупан, округласто-коничног облика и мало пљоснат, масе око 3,6 г. У грозду их има до 5 комада. Љуска је тамно смеђе боје. Омотач је дуг, у равни плода или мало дужи. Радман језгре је око 37%.


Negret - Шпанска сорта која је водећа посебно у Каталонији. Жбун је средње бујан, усправног раста и даје доста изданака. Рано цвета, углавном у фебруару месецу и то траје веома дуго - и до месец дана. Мало реса и то пре развоја женских цветова и протандричан је. За њега су добри опрашивачи Cosford, Халски џин и други.
Плод је крупан, округласт и масе око 3г. У грозду их има око 3-4 комада. Омотач је мало дужи од плода и зрели плодови лако испадају из њега. Љуска је танка, лако се ломи и језгра се лако одваја од ње. Радман језгре је око 48%.


Barcelona Castanera - Пореклом је из Шпаније и најзаступљенија је у Орегону, САД. Жбун је бујан, усправног пораста, на сопственом корену нема много изданака и добре је родности. Врло рано почиње да цвета (од јануара до краја фебруара) а по неким изворима почиње да цвета већ половином децембра месеца. Формира много реса и богат је поленом. Код њега је изражена хомогамија што није довољно за пун род, па се као опрашивач предлаже сорта Davijana. Веома је отпорна на болести и штеточине. Сазрева средином септембра месеца.
Плод је крупан, округластог облика, масе око 3,3г. У грозду има 2 до 3 плода. Омотач је у равни плода који лако из њега испада. Љуска је дебела и тешко се одваја од језгре. 
Радман језгре је око 44%. 

Mortarella - Италијанска сорта средње бујности која доста добро рађа. Цвета средње рано и има изражену хомогамију. Такође и рано сазрева. Добро га опрашују Tonda Gentile delle Langhe, Cosford, Daviana, Romana и друге. Отпорна је на ниске температуре па се препоручује за гајење у подручјима са ниским температурама. 
Плод је средње крупноће, округласт, масе око 2,2 г. У грозду има 4 - 5 плода. Омотач је дужи од плода, љуска танка и лако се ломи.
Радман језгре је око 45%.


Леска у новембру
Леска у позној јесени


Tonda Bianca - Округли бели је италијанска сорта чије је стабло средње бујно. Цвета рано у фебруару и цветање је изузетно дуго. Протадрична је и сазрева рано. Добро је опрашују Халски џин, Cosford и други.
Плод је средње крупан, масе око 2,8 г. Плодови су углавном појединачни. Омотач је мањи од плода тако да лако испада из њега. Љуска је средње танка и кестењасте боје са пругама.
Радман језгре је око 42%.


Royal - Ова сорта је створена у САД-у и заправо је хибрид Барселоне и Давијане а гаји се од 1934.године. Стабло је веома бујно и расте усправно. Цвета средње рано и протендричан је.
Добро га опрашују Халски џин, Cosford, Bolvijera и Crveni Lambert.
Плод је веома крупан, масе око 4,2 г. Округластог је облика и најчешће рађа у гроздовима. У грозду има у просеку 2,5 плода. Омотач је дужи од плода. Љуска је средње дебљине и прекривена тамним пругама. Сазрева средње касно. Радман језгра је око 43 %.

Merveille de Bollwiller - Болвилерово чудо је пореклом из Француске. Стабло је веома бујно и расте у висину и до 6 метара. Реса доста касно (крајем јануара) а цвета почетком марта. Протандричан је. За њу су добри опрашивачи Ennis, Cosford и Crveni Lambert.
Има крупне, мало купасте плодове масе око 3,6 г. Омотач је равни плода или мало дужи. Љуска је средње тврда, светло мрка и са мало тамнијим пругама. Сазрева током септембра месеца. Радман језгра је око 37%.

Ennis - Ова сорта је пореклом из САД-а. Стабло је бујно, усправно и веома родно. Касно цвета. Добро је опрашују Халски џин, Crveni Lambert и други.
Има врло крупне плодове масе око 4,7 г лоптастог до мало издуженог облика. Омотач плода је средње развијен и плодови при тресењу лако испадају. Љуска је светла и пругаста. Сазрева касно. Радман језгра је око 49%.

Ludolf - Жбун је бујан и веома родан. Позна је сорта. Цвета средње рано
Има средње крупне плодове тежине око 2 г, округластог облика мрке боје. Омотач плода је исте дужине као и плод. Радман језгра је око 40%.

A fruto groso - Стабло је бујно и родно. Средње позна је сорта. 
Плод је крупан, округласто купастог облика. У грозду се налази по неколико комада. Радман језгра је око 40%.


Imperial di Trebizonda - Требизонда је стара турска сорта где је и доста распрострањена.Стабло је слабо бујно, жбун разранат, широк и врло родан. Средње рано цвета и протандричан је. Добри опрашивачи су Tonda Gentile Romana, Тамбул и други.
Плод је средње крупноће, масе око 2,6 г, округласт а омотач је дужи од плода. Љуска је танка и веома се лако ломи. У грозду има до 3 плода. Радман језгра је око 45%.

Rodni Kutard - Ова сорта је пореклом из Француске.Стабло је бујно, добре родности и рано цвета. Сазрева позно. Протандричан је.Опрашују га Давијана, Негрет и Шпански дуги.
Плод је крупан, округласт, масе око 3-4 г. Љуска је нешто дебља, омотач је дужи за трећину од плода и језгра је укусна. Радман језгре је око 39-44%.

Furfulak - Ово је стара Турска сорта. Средње је бујности и даје много изданака. Рано цвета и добро рађа. Опрашују га Barcelona Castanera, Negret, Tonda Gentile Romana, Палас и други.
Плод је крупан масе око 3 г. Округласт је и мало спљоштен на врху. Омотач је дуг и потпуно прекрива плод. У грозду може бити до 6 плодова. Љуска је танка и лако се ломи. Радман језгра је око 45%.

Ada-Baba - Ова сорта је пореклом из Азербејџана. Веома је бујна и расте до 10-12 метара у висину. Самостерилна је односно неопходан јој је опрашивач. Добро је опрашује Римски.
Плод је крупан, масе око 2 г. Округласто пљоснатог облика је а омотач је двоструко дужи од плода и потпуно га прекрива. Недостатак је што плодови тешко испадају из омотача. Љуска је танка и лако се ломи. Радман језгра је око 50%.

Crveni Lambert - Средње је бујности и веома добро рађа. Цвета касно а сазрева рано. Добри опрашивачи за њу су Contorta, Ennis, Halski dzin и други.
Плод је ситан, масе око 1,3 г. Омотач је дужи од плода а љуска средње тврдоће лепе пругасте површине. С обзиром да је омотач веома развијен, редовно се бере а не тресе. У грозду може бити и до 7 плодова. Посебно је атрактивна због црвеног лишћа које је веома лепо и декоративно. У пролеће је црвеног листа а у лето су јој црвени само врхови. Радман језгра је око 48,5% а по неким изворима и до 55%.
 

Сорте дугуљастог плода


Lunga di Spagna - Дуги шпански је сорта која води порекло из Енглеске. Стабло је мање бујности, расте усправно али је добре родности. Позно цвета и изражена је хомогамија. Опрашује га Cosford, Болвилерово чудо и други.
Плод је средње крупан, масе око 2,3 г. Дугуљаст је, мало спљоштен и омотач је дужи од плода. Љуска је средње дебљине, светле боје, пругаста и маљава. У грозду може бити до 5 плодова заједно. Радман језгра је око 47%.

Cosford - Ово је стара енглеска сорта. Стабло је бујно и разгранато и врло родно. Лист је средње величине, обрнуто јајастог облика. Цвета касно и изражена је протандрија. Средње је отпорности на ниске зимске температуре. Добро је опрашују Lunga di Spagna, Crveni Lambert, Халски џин и други.
Плод је средње крупноће, масе око 2,5 г. Сазрева средње касно. Плод је обрнуто јајастог облика, ужи је при основи него при врху, љуска је танка - изразито црвене боје као и језгра која је глатка и црвена. Омотач је у равни плода или мало дужи. У грозду има просечно 1,5 плода а по  не неким изворима 2 до 4 плода. Радман језгра је 50-54%.

Lambertov beli - Води порекло из енглеске, а има га и у Шпанији и САД. Може се наћи и на нашем простору. Жбун је слабо до средње бујан и добро рађа. Цвета касно и протандричан је. Добро га опрашује Халски џин, Contorta ...
Плод је дугуљаст са заобљеним врхом са обе стране и спљоштен. Љуска је са светлосмеђим пругама и средње дебљине. Сазрева крајем августа. Купола је два пута дужа од плода и чврсто га обмотава. Sivri - Ово је турска сорта, стабло је слабо бујно, жбун је широк и врло родан. Цвета рано - прво реса ( децембар-јануар)  и рано сазрева, протандричан је. Добро га опрашују Palaz, Tonda Bianca, Nocione, Imperiale di Trebisonda и други.
Плод је средње крупан, масе око 2,5 до 2,8 г. Плод је издужен а омотач плода је дужи од самог плода. Љуска је средње дебљине, кестењаста и мало пругаста са две уздужне бразде. Плод се теже одваја од омотача. У грозду има у просеку 4 плода. Радман језгра је 44%.

Daviana - Ово је стара америчка сорта, жбун је средње бујан, широк  и родан. Реса почетком фебруара и протандричан је. Добро га опрашују Халски џин, Contorta, Cosford, Purpurea maxima .
Плод је средње крупан - у просеку око 3 г - дугуљаст, црвенкасте боје са мрким пругама. У грозду има 1-4 плода. Радман језгра је у просеку 50-52%.

Istarski dugi - Њено порекло је из Истре, Хрватска, стабло је бујно и веома родно. Цвета рано и рано сазрева, протандричан је. Добро га опрашују Tonda Gentile Romana, Daviana и други. 
Плод је леп, дугуљаст и крупан, масе око 3,4-3,5 г. Има релативно развијен омотач из кога плодови тешко испадају. Ова сорта је доста осетљива на сушу. У грозду има у просеку 3-5 плода. Радман језгра је 46%.

Mogul - Жбун је слабо до средње бујан и врло родан. Има средње крупне плодове дугуљастог облика и мало спљоштене, масе 1,54 г. Рађа у гроздовима са великим бројем плодова. Радман језгра је 42,8%.

San Giovani - Ово је италијанска сорта, стабло је веома бујно, даје мало изданака. Жбун је средње развијен и добро рађа. Цвета рано и сазрева рано, изражена је хомогамија. Добро је опрашује Мортарела.
Плод је средње крупноће, масе око 2,5 г и дугуљаст је. Омотач је дужи од плода, љуска је танка, светлокестењасте боје и пругаста. Осетљива је на позне мразеве. Радман језгра је 45% а по некима иде и до 50%.

Multi Florum - Жбун је бујан и веома родан. 
Плод је крупан, дугуљаст и мало спљоштен, мрке боје. Љуска је средње дебљине и теже се ломи. Језгра је глатка и квалитетна. Истиче се по особини да у једном грозду може да има и до 15 плодова. Радман језгра је око 50%.

Tonda Rossa - Италијанска сорта бујног и усправног раста, добре родности. Касно сазрева, протандричан је и има изражену хомогамију. Добро га опрашује Tonda Gentile Romana.
Плод је дугуљаст, крупан, масе око 2,7 г. Омотач је краћи од плода, љуска средње дебљине, мрке боје и прошарана пругама. 
Радман језгра је само 38%.

1 коментар: